(S) och vapenindustrin

Det mobiliseras kraftigt inom vapenindustrin, fackföreningar och politiska partier. Jag har tidigare skrivit om (KD). Och idag hade turen kommit till (S). Tillsammans med Folk- och försvar arrangerades seminaret ”Svensk försvarsindustri – industri att försvara?”

Det samstämmiga budskapet var mer vapenexport och hålla industrin under armarna. Baserat på lite olika argument, men riktningen pekar tydligt i en ökning. Vilket är mycket oroande.

Det är helt oförståeligt hur man från politiskt håll kan säga sig stå för ideal som internationell medmänsklighet, fred och nedrustning, när man i nästa andetag är beredd att lyfta fram vikten av de svenska jobben utan att överhuvudtaget ens reflektera över konsekvenserna. ”Det gäller att värna vår gemensamma välfärd” (dvs enbart den svenska) säger Tomas Eneroth, näringspolitisk talesperson för (S). Och Anders Karlsson, försvarspolitisk talesperson (S) och tillika ordförande i försvarsutskottet, vill framhålla de svenska jobben, ”särskilt i tider som dessa”. Samtidigt framhåller man den globala vapenmarknaden och att Sverige måste finnas med på ett hörn ( blev frågan passande nog internationell).

Industrin å sin sida säger i ena stunden att man visst visat att man galant klarat av att anpassa sig till den globala marknadsekonomin, för att i nästa stund raljera över hur lite ekonomiskt och politiskt stöd man får.

Det gäller att hålla i åtanke, när argument som dessa från industrin framförs, vad Riksrevisionen kom fram till 2004:  ”Materielanslaget är statens enskilt största investeringsverksamhet”. Därtill är det legio att regeringsföreträdare är med och backar upp stora vapenaffärer för att visa att man ger sitt fulla stöd.

Vapenindustrin saknar inte stöd. Varken politiskt eller ekonomiskt.

Och det där med jobben? Tja, varför inte vara lite innovativ och ta till sig de nya säkerhetsdefinitionerna och investera våra dyrt förvärvade skattekronor i områden som klimat och utveckling istället för att pumpas in i en sektor som med nöd och näppe håller näsan ovanför vattenytan. Och som i många fall rakt motverkar den internationella säkerheten. Särskilt i tider som dessa är det extra viktigt att inte låta sig luras av lättköpta lösningar som vi sedan får betala för.

I tider som dessa

Missa förresten inte Anna Dahlbergs ledare i Expressen ”Stoppa Super-Jas”.

2 kommentarer

Filed under Försvarspolitik, Vapenhandel

2 responses to “(S) och vapenindustrin

  1. Man ska inte räkna ut hela Socialdemokraterna. Jag hoppas några tappra SSU:are kommer att föra fram frågor om begränsning av vapenproduktionen och -exporten imorgon onsdag och de närmsta dagarna på sossarnas kongress. Heja!

  2. annaek

    Word Andreas, word.
    Vi hejar tillsammans!
    🙂
    /Anna