Öppenhet, var god dröj

Igår var det försvarsindustriseminarium i riksdagen arrangerat av KD. Frågeställningen kretsade kring varför vi behöver en försvarsindustri. Inbjudna talare var bl a Göran Persson, Marcus Wallenberg, företrädare för BAE systems och IF Metall.

Vi fick reda på seminariet via andra vägar för en tid sedan. Vi mailade då frågade om vi kunde få komma. Dagarna gick och svaret uteblev. Till sist fick vi reda på att vi var välkomna som observatörer.

Som tur var fick Ola, vår generalsekreterare, chansen att lägga ut texten i torsdagens Studio ett istället. Lyssna här när han går i en galant debatt med Micael Oscarsson, näringspolitisk talesperson för KD!

Bakgrunden var en debattartikel som KD skrivit i Dagens Industri tidigare.

Två saker framstår som särskilt anmärkningsvärda. Dels bör man fundera över huruvida KD övergett sin syn på att vapenexporten är en måttstock för ett lands moral och etik. Och dels varför det skulle vara så svårt att få tillträde till seminariet. Sverige slår sig ofta för bröstet när det kommer till öppenhet, insyn och demokrati i vapenexportfrågor. Men tydligen inte i det här fallet. Att sända signalen ”Kom inte hit, men om ni definitivt måste komma får ni lova att vara tysta” pekar i en helt annan rikting

Se även Expressen, Dagen1, 2

1 kommentar

Filed under Försvarspolitik, Vapenhandel

One response to “Öppenhet, var god dröj

  1. Pingback: (S) och vapenindustrin « Fredsfabriken