Bra om kärnvapen i Europa

Hans Blix och ordföranden i svenska FN-förbundet Aleksander Gabelic skriver bra idag på Brännpunkt om de amerikanska taktiska kärnvapnen i Europa. Men inte alla delar deras analys, se Fredrik Westerlund från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Sydsvenskan tidigare i veckan.

Min röst går tvivelsutan till Blix och Gabelic.

Se också den här artikeln som kritiserar Sveriges passiva hållning i kärnvapennedrustningen.

1 kommentar

Filed under Försvarspolitik, Kärnvapen, Ryssland

One response to “Bra om kärnvapen i Europa

 1. Gustav

  Märkligt Hans Blix skriver i sin debattartikel att USA bör flytta sina kärnladdningar ifrån Europa, för att ‘uppmuntra’ Ryssland. Så är det alltid vi ska inte öva med NATO i Sverige (Loyal Arrow) för då kan Sverige ‘provocera’ Ryssland. Några månader senare har Ryssland sina största militärövningar på länge runt 60 000 soldater (Zapad-2009 och Ladoga-2009). Zapada(betyder väst) under de senaste övningarna används taktiska kärnvapen som en naturlig del i krigföringen. Vart är Svenska Freds protester då? Loyal Arrow skrevs det spaltmeter om i media.

  Loyal Arrow en övning som syftar till att samöva förband som opererar och eventuellt kan operera tillsammans utomlands i fredsbevarande/fredsframtvingande operationer .

  Rysslands övningar har knappt fått en notis av fredsaktivister.
  Zapada och Ladoga: Övning efter kallakrigs scenario massiva pansaranfall samt taktiska kärnvapen som en ’normal’ del av krigsföringen. Läs FOI forskarens Fredrik Westerlunds replik som du länkade till, där förklaras varför taktiska kärnvapen är en nödvändig åtgärd i rysk krigsföring.

  Vad är skillnaden då?
  Skillnad mellan övningarna är att NATO och USA var med i Loyal Arrow. Vad de två bokstavskombinationer gör är alltid dåligt. Medan Ryssland genomför en övning med taktiska kärnvapen och ingen höjer på ögonbrynen förutom Blix som tycker USA ska ta bort sina taktiska kärnvapen ifrån Europa. Medans NATO inte har övat taktiska kärnvapen på väldigt länge. Och det vi tack vare Svenska Freds och övriga fredsaktivister, för om NATO hade övat med taktiska kärnvapen skulle det skivas spaltmeter i våra tidningar.

  Hade Svenska Freds varit konsekventa i sitt agerande hade jag kanske stött er, men med ert nuvarande snedvridna resonemang kunde ni lika gärna byta namn till ’Vänsterpartiets Fredsförening’. Svenska Freds kritik(förutom när ni kritiserar Sverige) är enbart inriktad mot NATO, USA och Israel (undantaget Tjetjenien och Georgien ett kort tag) något som Vänsterpartiet klarar utmärkt utan er hjälp. Skillnaden är att ni hävdar att ’Svenska Freds är partipolitiskt och religiöst obundet’.

  Bli konsekventa!

  Mvh Gustav