Jevrell säljer två för en

Uppgifterna om att Brasilien skulle ha bestämt sig för att köpa franska stridsflyg istället för de svenska Gripen NG verkar ha varit förhastade.

Håkan Jevrell, statssekreterare på försvarsdepartementet, och representanter från Saab åkte med ilfart till Brasilien häromdagen för att förhandla kring stridsflygaffären. Resultatet, enligt den brasilianska tidningen ”O Globo” är: Ni får två för en! Gripen NG är bara hälften så dyr jämfört med konkurrenterna Rafale och F/18. Och ingen begränsning i tekniköverföring.

Sverige utlovar också att 40% av tillverkningen ska förläggas i Brasilien. Den 21 september är det sista dagen för att lämna in slutlig offert. Vi får väl se. Sverige har ju inga atomubåtar att komma med som extra krydda i offerten. Tur är väl det.

Från tidningen O Globo

Från tidningen O Globo

4 kommentarer

Filed under Vapenhandel

4 responses to “Jevrell säljer två för en

 1. Bosse

  Här är ett blogginlägg där det inte framgår vad Svenska Freds har för uppfattning! Av vad som tidigare skrivits framgår dock att Svenska Freds har uppfattningen att det är mycket olyckligt att Brasilien köper försvarsmateriel eftersom Sydamerika är en region som på sina ställen har flera latenta konflikter, och stora och omfattande militära upprustningar riskerar att ytterligare spä på denna utveckling.
  Jag tycker dock att det nu saknas en kommentar till att Brasilien av allt att döma bestämt sig för inköp av flygplan (trots Svenska Freds önskan om motsatsen) och att det återstår att välja mellan franska eller svenska flygplan. Vilket, i detta läge, vore mest önskvärt, Rafale eller Gripen?

 2. annaek

  Det är mig veterligen även amerikanska stridsflyg inblandade i affären, men jag kan självfallet ha missat något. Men oberoende av det så tycker vi, precis som du själv skriver, att Brasilien borde lägga sina resurser på annat. Varken Rafale, Gripen eller F/18 är önskvärda ur vår synvinkel.

 3. Bosse

  Ja, F-18 är ett av alternativen men har inte figurerat i spekulationerna om vinnare på tillnärmelse samma sätt som Rafale och Gripen.
  Se´n har du väl läst min fråga slarvigt eller oxå låtsas du inte förstå den?

 4. annaek

  Jo, jag har både läst och förstått din fråga. Och svarat på den.