Livstecken från Tjetjenien

Vi har nu till sist lyckats få kontakt med vår samarbetspartner Tjetjeniens mödrar. Dock i ett skick som vi aldrig varit med om tidigare. Oerhört rädda, trötta och betagna av händelserna som skett i norra Kaukasus den senaste tiden. Men med livet i behåll.

Vi har också fått reda på att Tjetjeniens mödrar tvingats flytta från sina lokaler, eftersom hyresvärden inte vågar hyra ut till organisationer som arbetar med människorättsfrågor pga risken för påtryckningar och attentat. Ramzan Kadyrovs andreman Adam Delimchanov gjorde ett avskyvärt uttalande härförleden, där han likställer människorättsförsvarare med terrorister.

Det är inte mycket som ser ljust ut för tillfället. I grannrepubliken Dagestan brändes Dagestans mödrars kontor ner för inte så länge sen. Förutom alla mord på MR-aktivister som skett i norra Kaukasus den senaste tiden ska kanske tilläggas.

Det har varit beklämmande tyst både från Sverige och EU. Ett par uttalanden visserligen. Men om inte förr, så måste frågan om den försämrade situationen i norra Kaukasus upp på dagordningen vid nästa träff med Ryssland.

2 kommentarer

Under Mänskliga rättigheter, Ryssland

2 svar till “Livstecken från Tjetjenien

 1. Här i vårt land blir man kallad ”kommunist”
  virtuellt om man kämpar för mänsklia rättiheter..
  Det är de svenska nazisekterna som stalkar o förnedrar
  – bara en paralell Anna…
  En överrenskommen strategi – fast iTjetjenien är de VÄRRE…
  Bra att du synliggör!
  Bra med en helhetssyn…

 2. Verkligheten är som den är i dags dato, tyvärr tyvärr… 😥