Säkerhetspolitisk debatt i Almedalen

Värmen ligger tung över Visby. Trots sval havsbris, är det tidvis stekande hett och nästan outhärdligt varmt!  Svenska Freds anlände på söndagseftermiddagen i form av generalsekreterare Ola Mattsson,  projektledare inom försvars- och säkerhetspolitik Linda Åkerström och jag själv. Säkerhetspolitiskt sommartorg arrangeras för andra året i rad under Almedalsveckan och vi har ett fullspäckat program. Kika här! Man kan också titta på sändningarna härifrån live eller i efterhand beroende på vad som passar bäst.

sommartorg

Igår kväll (söndag) var det dags för första ”Träffsäkert” som är våra kvällsmingel med debatt och gratis varm korv. Temat var krigsjournalistik och mediarapportering från konflikter. En mycket intressant debatt som behandlade svårigheten att värdera information när tempot blir allt högre – t ex via Twitter och bloggar, hur Försvarsmaktens ”Combat Camera” riskerar att bidra till att nyhetsredaktionerna inte väljer att skicka korrar till de insatsområden Sverige finns närvarande i och därmed bidrar till skev rapportering (och i allmänhet blev det en hel del kritik från panelen mot Combat Camera eftersom det ytterst sannolikt är så att mycket filtreras bort innan bilder och video lämnas över till nyhetsredaktionerna), och mycket mer.

panel-seminarium-krigsrapportering

I panelen satt (från vänster) Peter Löfgren som är journalist och före detta korrespondent i Mellanöstern, Carolina Jemsby som är journalist och före detta Afrika-korrespondent samt Lars Nord, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Moderator var Lars Mogensen, journalist känd från radions StudioEtt/Studio Europa och Filosofiska rummet.

Idag var det dags för ett par av de seminarier som Svenska Freds är medarrangörer till: Arktis – kallt krig eller töväder? och Från blå baskrar till EU-korvetter – vad ska Sverige bidra med militärt utomlands?.

panel-arktis

I panelen från Arktisseminariet ser vi (från vänster) Michael Moore, utvecklingschef vid Försvarsmakten, Tomas Ries, chef för Utrikespolitiska institutet, Martina Krüger, ansvarig för klimat och energifrågor vid Greenpeace samt Niklas Granholm, säkerhetspolitisk expert vid FOI. Moderator var Hanna Zetterberg Struwe, kommunikationsansvarig, Institutet för Framtidsstudier.

Många intressanta aspekter lyftes i debatten. Vilken påverkan har fisket som nu blir tillgängligt när isarna smälter? Hur olika är ambitionerna med Arktis kopplat till ett nordiskt samarbete på försvarsområdet där Sverige, Norge och Finland har helt olika intressen? Vilka miljöaspekter finns det? Se Olas inlägg här och makthavare.se som skriver om den ryska isbjörnen här.

Lite längre rapport och referat från övriga seminarier finns på sommartorgets hemsida: http://sakerhetspolitisktsommartorg.blogspot.com/

Imorgon tisdag är det dags för ett seminarium om bilden av Ryssland i väst och bilden av väst i Ryssland under namnet ”Monster under sängen i säkerhetspolitiken?”. Medverkar gör Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker från FOI, Carolina Vendil Pallin, rysslandsforskare på Utrikespolitiska institutet och Irina Dergacheva, Sverigekorrespondent för den ryska nyhetsbyrån ITAR-TASS. Ska bli mycket spännande att höra!

Och på kvällen arrangerar vi debattboxning tillsammans med Kristna Freds och Amnesty mot ISP, Anders Svärd (C) och Allan Widman (FP).

Summa sumarum så här långt är att det finns många som är intresserade av att komma och debattera säkerhetspolitiska frågeställningar. Det är bra, för det behövs!

Kommentarer inaktiverade för Säkerhetspolitisk debatt i Almedalen

Filed under Försvarspolitik

Kommentarer inaktiverade.