Fallet Politkovskaja tas upp igen

Rättegången mot de misstänkta i fallet med mördade Anna Politkovskaja ska göras om från början. Det beslutades idag av Rysslands Högsta Domstol som annullerade de friande domarna mot de misstänkta. Både människorättsförsvarare och Politkovskajas anhöriga menade att det tidigare frikännandet var rätt eftersom utredningen varit så undermålig. Nu ska det alltså tas nya tag. Vi får se varthän det leder den här gången.

Anna Politkovskaja var en skarp regimkritiker i Ryssland och mest känd för sina skildringar och sitt engagemang mot krigen i Tjetjenien. Hon arbetade på Novaja Gazeta – en av Rysslands mest regeringskritiska tidningar. Hennes fiender var många, både inom proryska kretsar i Tjetjenien, samt i Kreml. I oktober 2006 sköts hon ihjäl i hissen utanför sitt hem.

Idag är det krigsveteranen Arkadij Babtjenko som står för rapporteringen om krigen i norra Kaukasus på Novaja Gazeta. Läs gärna en intervju från 2007 med Babtjenko här. Två böcker har han redan hunnit med att ge ut. ”Krigets färger” som skildrar hans tid i Tjetjenien, samt nyligen översatta ”Bilder av ett litet krig” från striderna i Sydossetien.

Flera regimkritiska journalister har de senaste åren fått sätta livet till i Ryssland. Utvecklingen är oroande och helt oacceptabel. Man kan knappt låta bli att fråga sig vem som kommer att vara nästa som nedtystad på detta hemska sätt.

Kommentarer inaktiverade för Fallet Politkovskaja tas upp igen

Filed under Okategoriserade, Ryssland

Kommentarer inaktiverade.