Svenska Freds anmäler till JK och Polisen

Idag lämnade vi in en anmälan till JK. Anledningen? Att Christer van der Kwast tilldelats på tok för lite resurser till sin utredning om mutaffärerna kring Jas Gripen. JK måste granska huruvida Rikspolisstyrelsen, som är den ansvariga myndigheten för resursfördelningen, har agerat rätt. Vi har också lämnat in en polisanmälan, eftersom det framkommit att olika intressen försökt påverka eller rentav hindra utredningen eftersom den skadar Sveriges anseende som affärspartner.

Dagen har kantats av en rad inslag i media som kan vara intressanta att höra. Först ut var P1 Morgon och en intervju mellan Sven Bergman från Uppdrag Granskning och statsåklagare Nils-Eric Schultz. OECD kritiserar Sverige för att man lagt ner Jas-utredningen och ifrågasätter huruvida man satsat tillräckligt med kraft i ärendet. Statsåklagaren välkomnar själv kritiken.

Transparency International, som tar fram ett index på hur pass korrupt ett land är, ser Sveriges agerande som medelmåttigt. I deras nästkommande rapport kommer Sverige att degraderas. Gemene man har nog bilden av det korrupta landet som liggandes långt bortanför de svenska gränserna. Tyvärr tror jag inte så är fallet, och det är bra att TI agerar.

Sedan kom 12.30-Ekot, där jag blev intervjuad i ett längre inslag om resursbristen i allmänhet för denna typ av utredningar och att man förefaller vilja lägga locket på. Det var intressant att höra statsåklagaren kommentera hur allmänheten och omvärlden riskerar att tappa förtroendet för hur Sverige ska kunna hantera större korruptionsutredningar.  ”Ja, jag skäms ju själv”, säger Nils-Eric Schultz.

Lagom till kvartifem-ekot var det dags för rikspolischefen att besvara kritiken (han nämnde inte vår anmälan…) och menade att detta var något helt nytt som framkommit. Det dröjde inte länge förrän en arg Christer van det Kwast kommenterade detta i nästkommande Eko-sändning: ”Den frågan har varit aktuell under lång tid och har också diskuterats mot Rikspolisstyrelsen i form av rikspolischefen, mot rikskriminalchefen, mot länspolismästaren i Stockholm. Det har varit en lång historia med många inslag. Att säga att han är oinformerad, det förvånar mig högligen”.

Vidare säger han till TT: ”När rikspolischefen inte ens vill kännas vid någon kunskap om detta blir jag ganska förvånad för att uttrycka mig försiktigt […] I nästan två år har vi inte gjort annat än tjatat för att hitta en lösning på det här problemet”.

Jag väntar med spänning vad som kommer härnäst. Något säger mig att det ligger en hund begraven här någonstans. Lite oklart exakt var och på vilket sätt. Men visst känns det som att det finns en hel del som inte står rätt till? När kommer någon av regeringspartierna reagera?

S satt själv i regeringsställning när affärerna genomfördes och lär inte våga öppna upp för kritik. M har jag tyvärr inte så mycket hopp om. MP har varit ute – när kommer FP, KD och V?

Se också: SvD, Aftonbladet, GP

Kommentarer inaktiverade för Svenska Freds anmäler till JK och Polisen

Filed under Vapenhandel

Kommentarer inaktiverade.