Skandalöst!

Vem finansierar vapenexporten?

Som vi tidigare befarat, meddelade Christer van der Kwast igår att han beslutat att lägga ner utredningen om mutor i samband med Jas-affärerna med Sydafrika, Ungern och Tjeckien.

Jag tycker detta är mycket olyckligt av flera anledningar. Den främsta anledningen är att det borde ligga i allas intresse att utredningen genomförs i sin helhet för att få klarhet i om mutor betalats ut eller inte. Istället bäddar det nu för att misstankarna ligger kvar och att känslan av att politiska påtryckningar gjorts för att främja industrins intressen.

En annan oerhört väsentlig anledning är, precis som Peter Eriksson (MP) skriver på DN debatt idag, det faktum att Sverige och svenska allmänheten som satsat miljarder i Jas-projektet, men kommer antagligen aldrig får reda på sanningen om vad som sannolikt är den största muthärvan i Sveriges historia. Senast vi räknade på kostnaderna för Gripenprojektet var summan som var och en bidragit med via skattesedeln uppe i omkring 10 000 kr per person. Hur stor andel av dessa pengar ligger nu i vapenhandlares smutsiga kassaskrin?

Man ska också komma ihåg att stora vapenaffärer som Jas alltid är starkt understödda av regeringsrepresentanter, som ofta personligen är med och deltar i möten för att underlätta och främja exportaffärer.

Jag tycker det är oerhört upprörande att skattepengar används på ett sådant sätt. Särskilt eftersom det idag, rätteligen, granskas kring korruption i biståndet. Därför borde det väl i rimlighetens namn finnas samma granskningspatos när det gäller vapenaffärer (eller annan verksamhet för den delen…)?!

Trots att man i England, Tjeckien, Sydafrika, Österrike, Schweiz, Liechtenstein och USA är eniga om att mutor har förekommit och har utredningar i full gång, väljer Sverige alltså att lägga ner. Skandalöst!

5 kommentarer

Filed under Vapenhandel

5 responses to “Skandalöst!

 1. Gustav Wasa

  Tillsätt genast en sanningskommision och utred Peter erikssons och dom andra likasinnande kollaboratörernas och femtekolonnarnas roll i (Mp) och (v). I hur dom undergräver och saboterar för svensk industri. Och även demografi för den delen, då dom står för en fullständigt ansvarslös invandringspolitik..
  Större landsförrädare får man leta efter.

  Utan att vissa penningtransaktioner genomförs, så skulle det i princip vara omöjligt att sälja in sig i en marknad som denna.

  Att USA skulle utreda JAS-mutor vore ett sanslöst hyckleri. Dom skrattar väl snarare på sig åt hur dom lustiga svenskarna ska leka bror duktig o präktig och gör ett nacksving på sig själv – ivrigt påhejad av PK-media och extremvänstern såklart.

 2. Jenny

  Jag fick intrycket, i Uppdrag Gransknings program, att C van der Kwast aktivt arbetade för att bygga upp åtalsgrund, eller åtminstone att han ville påvisa att han motarbetades i det-var det endast ögontjäneri han ägnade sig åt framför kameran eller har han faktiskt inget mer att arbeta på? Inga möjligheter att gå vidare på egen hand?
  Det här fallet känns lite väl stor för en enda åklagare.

 3. Bosse

  Jenny –
  kan det möjligen vara så att C van der Kwast länge aktivt arbetat för att bygga upp en åtalsgrund men att han inte , trots att han är erkänt skicklig och utomordentligt envis, inte har lyckats finna någon åtalsgrund? I ditt inlägg verkar det som om du utgår från att det finns en åtalsgrund men att C v d K hindrats (eller mutats?) från att väcka åtal?

 4. Jenny och Bosse: Christer van der Kwast sa själv i Uppdrag granskning för en vecka sedan att han och hans assistent antagligen inte har kapacitet nog att utreda tillräckligt för att väcka ett starkt nog åtal ”innan preskriptionstiden går ut”. Det handlar således mest om att van der Kwast inte har tillräckligt med resurser för att reda ut alla transaktioner, dålda mottagare och liknande.
  Detta fall involverar Sveriges största vapentillverkare och borde förstås vara mycket viktigt att komma tillrätta med. Dagens ordning, där man kan komma undan med att muta regerings- och parlamentsledamöter, får inte fortgå. Tjeckien, Ungern och Sydafrika är inga bananrepubliker. De är demokratiska länder av vilka man kan avkräva att affärer genomförs utan korruption. Och inte heller ska väl Sverige vara någon bananmonarki?

 5. Jenny

  Bosse och Andreas-tack för kommentarer.
  Jag tyckte som många andra att hela historien var och är ytterst obehaglig, och undrade över van der kwast då han tog tillbaka åtalet efter att programmet sändes trots att det borde ge fallet välbehövlig uppmärksamhet. För alla fakta tänkte jag mig att han visste innan.
  Så det gav mig väldigt underliga aningar, men också den iden att han med det ”hopplösa” åtalet ville fästa uppmärksamheten på något mycket allvarligt och mycket stort-alltför stort för honom ensam?
  (van der Kwast tycks vara den enda åklagare som vågar vara riktigt obekväm?)
  Bra att polis- och JK-anmälan gjorts!