Mutskandaler ett öppet sår

Muthärvan kring försäljningen av Jas Gripen till Sydafrika, Ungern och Tjeckien rullar vidare. Eller, nu verkar det som att den eventuellt kommer att läggas ner enligt dagens Uppdrag Granskning. Brittiska krigsmaterielföretaget BAE försöker förhandla sig till en förlikning mot att undersökningarna läggs ner. 

Det vore ju väldigt dumt, med tanke på att det förefaller vara solklart att mutor har utbetalats. Men också för att en så pass omfattande undersökning som rör ett av våra största vapenföretag borde utredas till sista punkt och kommatecken för att förhindra framtida spekulationer.

Jag minns vad Johan Croneman skrev i sin tv-krönika i DN när Uppdrag Granskning för en tid sedan lyfte fram turerna kring Jas-affären med Norge som aldrig blev av. Och jag kan helt enkelt inte att låta bli att citera:

Jo, det är ett öppet sår, den svenska flyg- och vapentillverkningen, den svenska försvarsindustrin, Saab och Bofors, muthärvor, smuggling, falska dokument. Och allt är i stort sett hemligt. Det är klart, annars skulle man ju se hur skitigt det var.”

Vad som dock är mycket anmärkningsvärt är de löjeväckande få resurser som överåklagare Christer van der Kwast har till sitt förfogande. Jag tror att det är många förutom mig själv som funderar till vilken grad detta ska tolkas som en politisk signal. För att avfärda samtliga sådana spekulationer, eller bekräfta vad många misstänker, borde van der Kwast genast ges mer personal.

Korten på bordet och låt rättvisan göra sitt arbete. Det skulle alla vinna på.

Kommentarer inaktiverade för Mutskandaler ett öppet sår

Filed under Vapenhandel

Kommentarer inaktiverade.