Och Ryssland svarar…

… med att offentliggöra tre militärövningar samma dag som Loyal Arrow inleds. En strax norr om Georgien, en i Vitryssland och en i ryska Karelen alldeles nära den finska gränsen. Det är oroande att Försvarsmakten helt saknar insikt i hur politik och diplomati fungerar. Ryssland var inbjudet att delta i övningen på attachénivå, men avböjde. Varför är oklart, men vad som är klart är att säkerhetspolitik är inte bara vad man faktiskt gör i handling. Det är också beroende av hur man uppfattas. Det är ju inte så att Sverige agerar i något vakuum.

Jag hoppas att jag har fel, men jag befarar att vi får se en militär upptrappning mellan Nato och Ryssland. En sådan upptrappning borde Sverige inte bidra till.

4 kommentarer

Filed under Försvarspolitik, Ryssland

4 responses to “Och Ryssland svarar…

 1. Pingback: Andas, nyansera « En Ny Giv

 2. Bosse

  Läs Anna Eks blogg och läs sedan:
  http://wisemanswisdoms.blogspot.com/2009/06/rysslands-intressesfar-och-en-nato.html
  D v s om du är rädd för att ta in fler synpunkter än den Svenska Freds förser dig med så bör du självfallet inte klicka på den länken.
  Bästa hälsningar
  Bosse

 3. johanihbg

  Brukar inte följa denna blogg och efter att ha läst det senaste förstår jag varför.
  Citatet att FM saknar insikt i hur politik och diplomati fungerar visar vilken okunnskap Anna Ek besitter. FM hittar inte på själva att man vill öva med NATO, det är något som beslutas av regering och riksdag.
  Sen så kommer den klassiska rysskramningen, stackars fina ryssar som är så utsatta av Sveriges hemska provokationer. Övningen i norrland syftar till att öva fredsoperationer medans Rysslands gigantiska övningar syftar till att öva anfallskrig, typ det man gjorde mot Georgien.

 4. Bosse

  johanihbg säger:
  ”Brukar inte följa denna blogg och efter att ha läst det senaste förstår jag varför.
  Citatet att FM saknar insikt i hur politik och diplomati fungerar visar vilken okunnskap Anna Ek besitter. FM hittar inte på själva att man vill öva med NATO, det är något som beslutas av regering och riksdag.”

  Till skillnad från dig johan så brukar jag följa denna blogg tillsammans med ett antal andra. Jag tycker att det är intressant med människor och framför allt då med vad som formar människor och deras åsikter. När det gäller människor som engagerar sig i Svenska Freds tycks det mig som att de begåvats med en synnerligen dominant höger hjärnhalva och att därför logiska resonemang och etablerade fakta aldrig eller sällan formar deras åsikter utan att känslor blir styrande och förmågan till logisk analys blir nedsatt. Det är självfallet inte skamligare än att vara vänsterhänt, det är bara ett av naturens sätt att bredda spektrat av olika begåvningar. Se´n kan man ju som människa med båda hjärnhalvorna i funktion (kanske t o m något dominant vänsterhalva) tycka att vissa människor för märkliga resonemang.