Loyal Arrow börjar idag

Idag inleds den NATO-ledda flygövningen Loyal Arrow i Norrbotten, vilken är den största stridsflygövningen hittills i Sverige.  Ett 50-tal stridsflyg deltar i övningen, däribland Jas Gripen, tillsammans med ett brittiskt hangarfartyg och omkring 2000 soldater. Övningen pågår i två veckor och utgår ifrån F21 i Luleå. Tolgfors skriver på Norrländska Socialdemokratens debattsida att övningen stärker den svenska försvarsförmågan.

Precis som när omvärlden oroas av ryskt vapenskrammel, riskerar övningen att leda till försämrade relationer mellan Nato/Europa och Ryssland. Ryssland har tidigare reagerat mot Natoövningar nära ryska gränser, vilka ses som aggressiva handlingar och anledningar till rysk upprustning, vilket i sin tur inte sällan leder till ökad oro i Europa och inom Nato.

Sverige måste även prioritera var vårt militära engagemang ska läggas. Visst behöver vi samöva oss med andra länder inför olika fredsoperationer, men för den skull behöver vi inte vara med överallt och med alla, alltid. Någon form av säkerhetspolitiska bedömningar måste rimligen göras. Se ett tidigare inlägg där jag tagit upp just spänningarna övningen riskerar att utlösa.

Det som behövs idag är inte högteknologiska stridsflyg, utan människor på marken som kan verka konfliktdämpande och fredsfrämjande. Det finns inte heller något riksdagsbeslut om att skicka Jas Gripen på internationella uppdrag. Därför är det oroande att Sverige likväl börjat delta i olika militärövningar med Jas Gripen – Loyal Arrow är inte den första. Planerar regeringen att skicka Jas på internationella uppdrag? Eller är det helt enkelt så att man går industrins ärenden för att visa upp Gripen för de deltagande länderna för att på så sätt underlätta exportaffärer?

Jag hoppas verkligen inte att detta är en utveckling som kommer att fortgå.

2 kommentarer

Filed under Försvarspolitik, Ryssland

2 responses to “Loyal Arrow börjar idag

  1. Sven-Erik Vägermark

    För en gång skull håller jag med Tomhylsan. Tacka fan för att vi måste samöva med Väst. Det är Ryssland som är det stora hotet.