Saab – Sveriges ”finaste” företag?

Igår var det dags att gå på årsstämma, närmare bestämt Saab:s och jag och Rolf var på plats för att ställa frågor till ledningen. I samband med Saab:s 70-årsjubileum för två år sedan köpte Svenska Freds en aktie och vi hade även en kampanj som det går att läsa mer om här

Saab är Sveriges största vapenproducent, säljer vapen till flera krig och har ett antal diktaturer på sin kundlista. Även länder där det förekommer grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna får köpa vapen av Saab.

Men det är ju givetvis inte detta budskap som förmedlas till aktieägarna. Istället ges en välpolerad bild och VD Åke Svensson skriver till och med i årsredovisningen att Saab är ett av Sveriges finaste företag.

Stämman hölls på Stockholms universitet och när vi väl lyckats krångla oss igenom alla kontroller och visat upp röstkortet begav vi oss in i aulan. Först höll Saab:s VD Åke Svensson ett ganska långt inledningsanförande som inte oväntat behandlade både den finansiella krisen, osäkerheten i försvarspolitiken och en hel del ordande om det nya modebegreppet ”hot mot våra strategiska flöden” och ur hoten mot dessa var vår viktigaste utmaning. Men Åke Svensson såg ändå med positiva ögon på framtiden trots diverse nederlag under 2008 – mutanklagelser, Norges val av ett annat stridsflyg…

Åkes tal

Stämman fick sedan möjlighet ställa frågor på både redovisningen och på Åke Svenssons tal. Det var ganska blandad karaktär på frågorna som ställdes. Någon undrade bland annat om inte mutanklagelserna mot Gripen och BAE började verka vara av större omfattning än Bofors-skandalen…

Eftersom vi varit på flygvapenmässa i Indien för inte så länge sedan, kändes det för vår del aktuellt att fråga om Indien och den eventuella Jas Gripen-affären. Första uppslaget i årsredovisningen fångade därför vårt intresse ganska snart: ”Saab bidrar till att göra Sverige och världen säkrare”.

Saab bidrar till att göra Sverige och världen säkrare

När det blev min tur att få mikrofonen, berättade jag hur det bara för ett par år sedan stått 1 miljon soldater uppradade på gränsen mellan de två länderna, redo för ett fullskaligt krig där många dessutom fruktade att något av länderna skulle få för sig att använda kärnvapen.

Så frågan jag ställde var på vilket sätt man genom en eventuell Jas Gripen-affär med Indien menar att man bidrar till att göra världen säkrare och i synnerhet på vilket sätt Saab menar att man bidrar till säkrare relationer mellan Indien och Pakistan.

Behöver jag berätta att ett missnöjes-mutter och sura ansikten spred sig genom stämman när jag berättade var jag kom ifrån och sedan ställde frågan? 😉

7 kommentarer

Filed under Vapenhandel

7 responses to “Saab – Sveriges ”finaste” företag?

 1. Calle

  Svaret då?

 2. annaek

  Jag fick inget direkt svar på min fråga.

  Däremot fick jag en lång utläggning om att ”det här är komplexa frågor, men det finns en myndighet som ger tillstånd för dessa exportaffärer och att den är godkänd av regeringen”.

  Man tar alltså inget eget ansvar och har inte någon egen uppfattning i frågan, vilket jag tycker är tråkigt. Det finns faktiskt exempel på företag som själva spontant stoppat affärer utan att myndigheten (ISP) gett direktiv om det.

 3. Bosse

  Anna, anta att du själv fick frågan ”Om SAAB avstår från att offerera flygplan till Indien, bidrar de då till att göra världen säkrare och i synnerhet hur bidrar ett avstående till att göra relationerna säkrare mellan Indien och Pakistan?”. Har du ett direkt svar på denna fråga (utan att hänvisa till dess komplexitet) så vore jag intresserad av att du redovisade det!

 4. annaek

  “Om SAAB avstår från att offerera flygplan till Indien, bidrar de då till att göra världen säkrare och i synnerhet hur bidrar ett avstående till att göra relationerna säkrare mellan Indien och Pakistan?”

  Ett land som upprustar kommer utan tvivel uppfattas som ett hot av de länder som landet ifråga har spända relationer med. Så gäller även fallet Indien-Pakistan. Istället för att spä på konfliktriskerna och misstron, borde såväl länder som företag ta sitt ansvar och inse att även deras eget agerande bidrar till spänningar och rustningar. Därför menar jag att Saab bör avstå från att offerera stridsflyg till Indien.

 5. Bosse

  Indien upprustar inte, de ersätter gamla MiG21-or vars livslängd gått ut. Hade de inte haft för avsikt att ersätta dessa flygplan hade man haft fog för att påstå att Indien nedrustat men i dagens situation vill jag påstå att Indien behåller status quo i sitt flygvapen.
  Frågan: ”om SAAB avstår…” är dock inte besvarad. (Kanske det är en komplex fråga?) Argumentet är uttjatat men likväl giltigt – om inte SAAB offererar så kommer någon stormakt att slippa den konkurrensen och med stormakter är det så att de säljer krigsmateriel endast efter att politiska villkor knutits till affären. Det torde om något kunna störa relationerna till Indiens grannar.
  I övrigt är jag för demokrati och anser att det är den indiska demokratiska politiska processen som absolut bör styra Indiens säkerhetspolitik. Varför motsätter du dig demokratiska processer och varför är Svenska Freds bättre skickade att styra indisk säkerhetspolitik?

 6. Här ser man hur det går när marknadskrafterna själva tillåts göra vadf*n som helst. Klart de inte hade något bra svar på det – det finns ingen legitim anledning till detta annat än att tjäna pengar.