Nya toner om kärnvapen

Låt oss vara ärliga och säga att frågan om kärnvapennedrustning, tyvärr, varit så gott som stendöd de senaste åren. Istället har det varit icke-spridningsfrågan som varit på tapeten. Vilket ju givetvis är bra. Men inte tillräckligt. Icke-spridning och nedrustning hänger ihop.

Omvärlden har med rätta varit oroade för ett antal länders försök att skaffa sig och utveckla kärnvapen – Iran och Nordkorea brukar vara de som omnämns. De icke officiella kärnvapenstaterna Indien, Pakistan och Israel omnämns betydligt mer sällan.

I veckan som gått har två centrala händelser utspelat sig.

Nordkorea har förberett och sedan skickat iväg en raket. Oklart vad syftet var och om man ens lyckades. Men det viktigaste kanske är själva intentionen. Jag tror själv det var ett glasklart fall av förberedelser till ytterligare demonstrationer av kärnvapenkraft. Nordkorea genomförde som bekant provsprängningar 2006.

Nordkoreas agerande måste kritiseras. Men samtidigt faller en skugga på de existerande kärnvapenländerna som inte tidigare tagit sitt ansvar om nedrustning. Dessa länder måste visa en vilja och handling till att minska världens kärnvapen.

Fördömanden mot Nordkoreas agerande strömmar, rätteligen, in. Men var finns viljan att nedrusta hos de andra länderna? Översynskonferensen av icke-spridnignsavtalet NPT som hölls 2005 lyckades inte åstadkomma något alls. I princip ingen politisk vilja till substantiella diskussioner visades. Under 2010 kommer nästa översynskonferens äga rum. Låt oss hoppas att den blir givande! Och visst kan vi, mellan de storpolitiska raderna, ana en viss indikation på att vi är på rätt väg.

Veckans besked från Obama och Medvedev om att ta gemensamma steg för att få en värld fri från kärnvapen är inte bara välkommet. Det är också nödvändigt. Det är dock ett åtagande utan tidsgräns, vilket man givetvis skulle önskat. Men ett par positiva åtaganden finns ändå.

Obama och Medvedev lovar att sätta igång med förhandlingarna kring START-I-avtalet om reducering av antalet strategiska kärnvapen, som löper ut i december i år. Man lovar även att hjälpas åt att få provstoppsavtalet CTBT att träda ikraft. Ryssland har ratificerat CTBT, medan USA har signerat men inte ratificerat.

Det är välkomna åtaganden. Nu är nästa steg att sätta handling bakom orden. Men lätt lär det inte bli. Robotsköldarna i Polen och Tjeckien är ett exempel på en seg karamell som Obama och Medvedev måste tugga sig igenom. Och sedan enas kring.

För min del är det självklart att man måste föregå med gott exempel. Då bör rimligtvis robotsköldarna tas bort. Annars häller man ytterligare vatten på kvarnen för de länder som vi i dagsläget försöker förhindra att anskaffa och utveckla kärnvapen.

Obama kunde inte uttryckt det bättre själv. Skrämseltaktik ger ingen respekt. Låt oss då få se Obama följa sina egna visdomsord.

2 kommentarer

Filed under Kärnvapen

2 responses to “Nya toner om kärnvapen

  1. storabh

    Hoppas det. Han har gått ut starkt.

  2. age

    Alla har rätt till kärnvapen för att skydda sig mot USA!