Hälsningar från Moskva

Svenska Freds mer än 12 år långa samarbete med Rysslands Soldatmödrakommitté närmar sig sitt slut. Våra lysande politiska sekreterare för demokratiutveckling i Ryssland, Mari Benktson och Paulina Kluge, befinner sig på plats i Moskva för att delta på det allra sista seminariet i vårt samarbetsprojekt med soldatmödrarna.

Så här berättar Paulina och Mari om deras vistelse och tankar från fredagskvällen:

Vi sitter nu framför datorn sent på kvällen glada och uppspelta, men även sorgsna efter den sista avskedsmiddagen med soldatmödrarna. Under två dagar har vi deltagit i intensiva diskussioner kring fundraising och hur soldatmödrarna ska kunna hitta medel och resurser till sin fortsatta verksamhet. Att bjuda in Tatjana Burmistrova från NGO School i Moskva visade sig vara en lyckoträff. Hon har mångårig erfarenhet av att arbeta med dessa frågor i Ryssland. Hon förmedlade en optimistisk bild av att det faktiskt är möjligt att dra in stora summor pengar genom fundraising i dagens Ryssland för ideella organisationer. Även vi blev sugna på att börja jaga pengar åt Svenska Freds när vi kommer hem 🙂

Tatjana Burmistrova

Tatjana blandade konkret information om t ex vilka tillstånd som behövs för olika typer av insamlingar med praktiska övningar om exempelvis hur man presenterar ett projektförslag för en potentiell sponsor (här måste nämnas att Mari har debuterat som amatörskådis på ryska som guvernör för en rysk region och Paulina har vunnit en tävling i bästa slogan för soldatmödrarna på ryska :-))

Det visade sig under seminariet att vissa av de regionala soldatmödrakommittéerna (det finns totalt 47 regionala soldatmödrakommittéer utspridda över hela Ryssland i dagsläget) har mer kunskap om fundraising än vad de själva tror. Vissa har t ex lyckats förhandla sig till gratis kontor eller reducerade avgifter för el och telefon. Det är en väldig skillnad mellan de olika regionerna och här fick de tillfälle att dela med sig av sina erfarenheter. Vissa problem togs upp och tillsammans kom de fram till alternativa lösningar.

Även om det känns sorgligt att vårt mångåriga samarbete nu är slut så känns det ändå bra att detta sista seminarium verkligen har gett dem bra förutsättningar och idéer om hur de kan driva sitt arbetet vidare på egen hand.

Dessa två dagar har avslutas med en, enligt soldatmödrarna nödvändig, rysk bankett (läs tal, sånger, mycket mat och rysk champagne). Men det blev inte en så sen kväll eftersom det är en viktig dag i morgon lördag. Då har soldatmödrarna nämligen sin kongress, och en ny styrelse och ordförande ska väljas. Sittande ordförande Tatjana Znatjkova har suttit i 6 år och avgår nu. Det blir väldigt spännande att få vara med vid omröstningen och se vem som tar över efter henne. Det finns en viss risk för att det blir en turbulent tillställning, eftersom soldatmödrarna är väldigt emotionella och det inte funnits någon självklar efterträdare. Vi kommer förstås att närvara i morgon och rapporterar mer direkt efter kongressen.

Vsego dobrogo i do skorogo, (Ha det så bra och vi ses snart)
Mari(sjka) i Paulina(tjka)

Och nu i förmiddags fick jag ytterligare en hälsning från Paulina och Mari:

Under relativt lugna former har soldatmödrarna valt en ny styrelse och ordförande. Utgången var oviss ända fram till mitten av kongressen, då dörrarna slogs upp och en ny ordförandekandidat klev in, nämligen Fljora Malikovna Salichovskaja. Hon har tidigare varit mycket aktiv som tidigare ordförandes Maria Kirbasovas högra hand. Under de senaste åren har hon inte varit så aktiv i soldatmödrakommitteen, men hon har hela tiden engagerat sig i MR-frågor med inriktning på försvarsmakten. När hon klev in i möteslokalen märktes det på deltagarnas reaktioner att hon är omtyckt och har pondus. I det ögonblicket stod det klart vem som skulle bli ny ordförande.

I den nya styrelsen som består av 11 personer sitter även den avgående ordföranden Tatjana kvar. Kongressdeltagarna var tacksamma för att hon gick med på att bli omvald till styrelseledamot eftersom det är bra för kontinuiteten i arbetet.

Från Svenska Freds sida känns det väldigt skönt att soldatmödrarna nu har valt en ordförande som tycks vara omtyckt av alla grupper inom organisationen och vara peppande för kommittén. Flora är också en gammal vän till Svenska Freds. Hon har deltagit på Svenska Freds seminarier i Stockholm vid flera tillfällen. Vi är förstås också glada över att Tatjana fortsätter att vara aktiv. Under hennes tid som ordförande har hon blivit en mycket god vän och bra kontakt för Svenska Freds. Vi hoppas kunna hålla kontakten även med henne i framtiden. Nu gäller det bara att hitta nya idéer för fortsatt samarbete!

Kommentarer inaktiverade för Hälsningar från Moskva

Filed under Ryssland

Kommentarer inaktiverade.