En man i varje buske?

Dagen D närmar sig med stormsteg. 17 mars lämnas slutligen försvarspropositionen från regeringen. Men man kan idag redan läsa om vissa delar av dess innehåll i olika media och tidningar.

Försvarspropositionens förslag om att införa en mobiliseringsreserv är ett steg tillbaka till det gamla förrådstänket när det gäller svenskt försvar och visar på den hamstringsreflex av personal och materiel som verkar vara svaret på vilket hot som helst när svenska politiker får kritik från starka försvarslobbygrupper.

Detta är ett trubbigt och onyanserat svar på dagens globala hotbilder. Mobiliseringsreserven är ett steg tillbaka till invasionsförsvaret, liksom Gotlandssatsningen där försvarets uppgift är mer av ett symboliskt sken av territoriell säkerhet än att verka för att bemöta faktiska hot. Källan i artikeln i SvD uttrycker också att det är viktigt att ”sända signaler” om att Sverige har ett starkt försvar, vilket är exakt samma symboliska och passiva hållning som varit den gällande linjen tidigare. Det är alltså viktigare att sända signaler om att Sverige förbereder sig på ett hot som vi är överens om inte är troligt, än att använda våra resurser för att påverka de hotbilder som vi sedan länge konstaterat finns både mot oss själva med även mot resten av världen: konflikter och grova övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, fattigdom, miljöproblem och organiserad brottslighet.

Tolgfors menar att mobiliseringsreserven inte kommer att kosta några pengar, men ingenting är gratis. Och det är mycket troligt att denna förändring kommer att stjäla ytterligare resurser från en redan trängd Försvarsmakt. Till exempel har man fortfarande inte lyckats fullfölja löftet om 2000 soldater i internationell tjänst, samtidigt som de FN-insatser som nu pågår för att bemöta och förebygga konflikter lider stor brist på personal och resurser.

Men så här långt var det alltså en förrådsställd bataljon på Gotland med 14 stridsvagnar + en reservbataljon som var lösningen på det hela. Återstår att se hur många av kritikerna till omställningen av försvaret som nöjer sig med detta.

3 kommentarer

Filed under Försvarspolitik

3 responses to “En man i varje buske?

 1. storabh

  Jag säger bara:
  – Vad naivt! Har Tolgfors ens varit i närheten av en explosion?

 2. storabh –
  du gör mig nyfiken, vad gör det för skillnad om Tolgfors varit nära en explosion eller inte?

 3. Nilsson

  Mig med.