Säkerhetshot?

Ytterligare ett par hektiska dagar är till ända i Bangalore. Känns snudd på omöjligt att sammanfatta allt som hänt med här kommer ett försök. Mer kommer imorgon!

Vi samlades vid Mahatma Gandhi Square i centrala Bangalore i onsdagsa för en första manifestation. Därefter var planen att vi tillsammans med de andra drygt 200 demonstranterna skulle ta oss till flygbasen Yelahanka för att möta vapenföretagen på väg ut när mässan stängde efter den första dagen. Polisen försökte stoppa dem vid ett antal tillfällen och sa att de inte hade tillåtelse att åka dit. Men de gav sig iväg ändå 

 

Ett handfull demonstranter gick in på mässans öppna område för att dela ut flygblad, medan resten bildade en lång kedja framför huvudingången. Med en bokstav på varje T-shirt bildades en kedja av människor med budskapet: Reduce military expenditure, give social security. 

  

Demonstration Aero India

 

Två säkerhetsvakter blev snart till 10 poliser, som snabbt blev till ytterligare 10 poliser, plus 3 civilpoliser, 3 secret servicemän – som vi sett ta anteckningar och fotografera oss redan tidigare under dagen – och militärpolis. Efter en dryg kvart kunde vi räkna till omkring 50 uniformerade och civila poliser och säkerhetsfolk. Detta trots att inte ett ont ord eller hotfullt utspel kom från demonstrationen, som var tyst och fredlig.

 

Människor blev tvingade upp på lastbilar, poliserna ville föra bort några av de ledande människorna i våra samarbetsorganisationer och stämningen var tidvis mycket hotfull.

 

Bakom rullade kravallbussen med galler för fönsterna sakta upp och väntade. När vi frågade varför demonstrationen inte fick fortsätta, fick vi svaret att de internationella gästerna skulle få ett så dåligt intryck av Indien om de såg oss. Om vi stod där tillräckligt länge fanns risken att media skulle börja rapportera och då skulle vi vara överallt i tidningarna i morgon. Det ville man till varje pris undvika. De kollade våra pass, beslagtog en kamera och hotade alla som filmade och tog foton att beslagta deras också om vi inte slutade omedelbart.

 

 

 

 

Tisdagen var lugnare, om det nu säger någonting. En mängd otroligt intressanta möten, workshops och diskussioner hölls på Indian Social Institute på temat nedrustning som medel för att minska fattigdom och främja utveckling. Hela programmet översattes från engelska till tamil och kannada, som är de två lokala språken här. Linda, som varit (och är!) vår eminenta projektledare, pratade under dagen om den svenska vapenexporten till Indien och Pakistan

 

dsc00284

 

Många reagerade på hur de svenska vapenaffärerna genom åren så tydligt utnyttjat upprustningen mellan de två länderna för att sälja ytterligare vapensystem. När Pakistan köpte Robot 70 försökte man t ex samtidigt sälja ett motmedel till systemet till Indien. Många verkar också tycka att det är befriande att höra oss ta kritisk ställning till vårt eget lands politik. Särskilt eftersom fredsarbetare i Indien som ifrågasätter landets skyhöga försvarsutgifter kallas opatriotiska och ses med stor misstänksamhet (vi har alltså en hel del gemensamt!). 

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade för Säkerhetshot?

Filed under Indien, Vapenhandel

Kommentarer inaktiverade.