The independent choice

Hej! Och välkomna till Svenska Freds blogg!

Här kommer ni att kunna vara med och följa fredsarbetet i världens äldsta och Sveriges största fredsförening! Dagsaktuella händelser kommer att blandas med övergripande fredsfrågor och kanske, som nu, en och annan reseberättelse.

Just nu befinner Linda och jag oss i Bangalore, Indien, där vi ska vara med på en nedrustningskonferens (10-12/2) som arrangeras tillsammans med två indiska NGO:s och ett universitet – Control Arms Foundation of India, FEDINA och Christ University. Vi är nu inne på vår tredje mycket händelserika och inspirerande dag och har träffat både företrädare för andra organisationer som ska vara med på konferensen plus en 5-6 reportrar från de största tidningarna här i Indien. Vi har åkt kors och tvärs genom staden, och det är minst sagt en utmaning att ta sig runt eftersom trafiken ligger tät vart man än kör:

Samtidigt som vår konferens hålls kommer världens fjärde största flygvapenmässa, Aero India, att gå av stapeln (11-15/2). Mässans stora fokus ligger på vad som kallats århundradets flygvapenaffär – en order värd 10 miljarder dollar, där svenska Saab och JAS 39 Gripen utgör en av huvudkonkurrenterna.

Det tog inte lång tid efter det att vi hoppat in i taxin vid flygplatsen i torsdags morse förrän vi båda två, lagom sömniga efter den långa resan hit, studsade till i baksätet av taxin. Två stridsflyg dundrade förbi ovanför taxin och då insåg vi att vi körde precis utanför Yelahanka – området där mässan hålls.

Reklamen för flygvapenmässan ligger tät över staden och en av de första bilderna vi såg var, tro det eller ej, en på JAS 39 Gripen. I gigantiskt format längs med motorvägen in mot Bangalore. Marknadsförd som The Independent choice, med snötäckta bergstoppar i bakgrunden. Liknelsen med gränsen mellan Indien och Pakistan och/eller Kina känns kuslig.

The independent choice

2 kommentarer

Filed under Aktuella frågor, Försvarsutgifter, Indien, Vapenhandel

2 responses to “The independent choice

  1. ostrogot

    Hej Anna!
    Så bra att du öppnat en blogg och att du redan nu är inne på ett ämne som intresserar mig nämligen friktioner och konfliktrisker mellan demokratier och icke-demokratier i Asien. Hur ser du i detta sammanhang på Indiens strävan att förnya sitt flygvapen. Som du säkert vet har Indien strävat efter att bygga upp en egen flygindustri men ännu inte lyckats producera ett inhemskt stridsflygplan (LCA Tejas). Nu avser dom ombeväpna de divisioner som har den hopplöst omoderna MIG 21 med flygplan som köps från utlandet; Ryssland, USA Frankrike, Eurokonsortiet eller ev Sverige. Jag vet naturligtvis Svenska Freds principiella inställning till krigsmakt och till vapenhandel men vill gärna veta din åsikt i det specifika fallet Indien. Skulle en utebliven uppdatering av Indiska flygvapnet att bidra till ökad stabilitet i området? Om inte, vilket säljarland skulle politiskt sett skapa en bindning och polarisering av indisk utrikespolitik som bidrog till ökad spänning i området och vilket säljarland skulle medföra den minsta risken för politisk styrning?

  2. Pingback: Stridsflygplan till Indien « What makes the world tick?